Apion basicorne Illiger, 1807

Stamdata
Artsgruppe:Spidsmussnudebiller
Internationalt navn:Apion basicorne Illiger, 1807
Dansk navn:
International kategori:
R dliste 1997: V
National kategori:CR
Kriterier:B1ab(i,ii,iii) + 2ab(i,ii,iii)
Levesteder:O, Oo
Negative p virkninger:1.1.1,1.1.3,1.1.4,1.1.5,1.1.6
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Apion basicorne er en varmekrævende art, som lever på arter knopurt. Larven udvikler sig i roden og stænglen. Arten forekommer på overdrev og langs veje og stier.

Arten er meget sjælden og er før år 1900 og i første del af 1900-tallet fundet på få og spredte lokaliteter i det sydlige Jylland, på Fyn og Falster samt i Syd- og Nordsjælland. Sidste sikre fund er fra Mogenstrup Bakker i Sydsjælland (SZ), 1937, hvor der blev fundet en del individer. Et fund fra 1977 (Klinteby Klint (SZ)) er ikke tillagt betydning.

Bestandsudvikling:Funddata vedrørende Apion basicorne viser en markant tilbagegang i artens udbredelses- og forekomstareal. Selv om arten ikke er fundet i Danmark siden 1937, må det dog skønnes sandsynligt, at den stadig har levedygtige bestande og på et tidspunkt vil blive genfundet på tidligere eller nye lokaliteter. Arten er underkastet den generelle forringelse af habitatkvalitet og den arealmæssige tilbagegang af varme og tørre overdrev.
Udbredelsesareal:<100 km2
Forekomstareal:<10 km2
Totaludbredelse:Apion basicorne er udbredt fra det sydvestlige Asien til Europa.
R dlistevurdering:Udbedelsesarealet er mindre end 100 km2 (kriterium B1) og forekomstarealet mindre end 10 km2 (kriterium B2). Der kendes kun én lokalitet i nyere tid(underkriterium a), der er konstateret en væsentlig tilbagegang i artens udbredelsesareal (underkriterium b i) og forekomstareal (underkriterium b ii) og der formodes at ske en vedvarende tilbagegang i habitatareal og habitatskvalitet (underkriterium b iii).

Apion basicorne vurderes derfor kritisk truet, CR, efter kriterierne B1ab(i,ii,iii) + 2ab(i,ii,iii).
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Gønget 1997, Hansen 1964, Hansen 1996.
R dlistevurderet af:Hans Gønget
Godkendt af bed mmer:2004
Tekst ndringer:2004
Kvaltetsikret af:Peter Wind