Småbladet elm Ulmus minor Mill.

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Ulmus minor Mill.
Dansk navn:Småbladet elm
International kategori:
R dliste 1997: R
National kategori:LC
Kriterier:
Levesteder:Sb,Sg,Sl
Negative p virkninger:
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Småbladet elm er naturligt hjemmehørende og forekommer især i den sydøstlige del af Danmark. Arten vokser eksempelvis i strandkrat og skovbryn med sydlig eller østlig eksponering i de nedbørsfattige og/eller de sommervarme egne. Den er registreret på Gylling Næs, Samsø, Helgenæs, Hindsholm, Sydlangeland, omkring Holbæk, på Sydsjælland, Lolland, Falster og Bornholm (Ødum 1968). Arten er tillige plantet i bl.a. levende hegn, som allétræ og i haver. Grene med korklister anvendes til dekorative formål.

Småbladet elm er i lighed med de andre elmearter påvirket af elmesyge. Der foreligger ikke oplysninger sygdommens indflydelse på artens bestandsstørrelse og -udvikling (H. Jørgensen pers.comm, 2010).

Da mange træer af småbladet elm er plantet, foregår der til stadighed en spredning herfra. Derfor er det i første række angivelser fra kystnære lokaliteter og småøer, der danner grundlag for vurderingen. Det drejer sig om bestande på Samsø, Store Oksø, Sundeved, Als, Torø, Siø, Langeland, Fyns Hoved, Røsnæs, Sjællands Odde samt ved Issefjord og Roskilde Fjord på Sjælland (Fugle og Natur 2010, Naturdatabasen 2010, Næsborg et al. 1998, 2001, Tranberg et al. 2005, 2006, 2009).
Bestandsudvikling:Bestanden af småbladet elm er formodentlig stabil.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:2800 km2
Totaludbredelse:Småbladet elm forekommer naturligt i det meste af Europa og har nordgrænse i Danmark. Den mangler i de nordlige dele af De britiske Øer, det øvrige Fennoskandien og det nordlige Rusland. I sydøst når udbredelsen Kaukasus (Hultén & Fries 1986).
R dlistevurdering:Småbladet elm formodentlig gået tilbage som følge af sygdom. Arten er alligevel i stand til at sprede sig, da selv unge træer er i stand til at blomstre og sætte frugt. Den opfylder derfor ikke eller er nær ved at opfylde nogen af kriterierne for de truede kategorier. Den kategoriseres derfor ikke truet, LC.
Bem rkninger til nomenklatur:Syn.: Ulmus carpinifolia Ruppius ex Suckow, Ulmus campestris L.
Litteratur:Fugle og Natur 2010, Hansen, K. 1981, Hultén & Fries 1986, Naturdatabasen 2010, Næsborg et al. 2000, 2002, Tranberg et al. 2005, 2006, 2009, Tutin et al. 1964-1980, Ødum 1968
R dlistevurderet af:Peter Wind
Godkendt af bed mmer:2011
Tekst ndringer:2011
Kvaltetsikret af:Thomas Eske Holm