Skov-elm Ulmus glabra Huds.

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Ulmus glabra Huds.
Dansk navn:Skov-elm
International kategori:
R dliste 1997:
National kategori:LC
Kriterier:
Levesteder:Ag,B,Op,Os,Sb,Sg,Sl
Negative p virkninger:
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Skov-elm er naturligt hjemmehørende og forekommer især i morænejordsområderne i Østjylland og på Øerne. Arten plantes hyppigt, i Vestjylland især omkring beboelse, i parker og på kirkegårde (Ødum 1968).

I Skåne er den registreret i 1358 ruder og er gået 75 % frem i forhold til tidligere, også selv om elmesygen har bevirket, at fuldvoksne træer og tætte bestande er gået til (Tyler 2007).
Bestandsudvikling:Der er næppe tvivl om, at skov-elm er gået voldsomt tilbage som følge af elmesygen siden midten af 1980'erne, da sygdommen blev konstateret i Danmark. Men der foreligger ingen konkrete opgørelser af omfanget af tilbagegangen, da skov-elm ikke anvendes til produktion. Den bliver derved henvist til at vokse i skovbryn, levende hegn, krat og skræntskove. Elmesyge rammer især ældre træer, mens yngre tilsyneladende går fri. De yngre træer er måske ikke resistente, men deres barklag er endnu intakt, så den bille, der overfører sygdommen ikke kan trænge ind til karvævet. Skov-elm er i stand til at blomstre og dermed sætte frugt allerede i ung tilstand. Elmefrø har god spiringsevne, hvorfor der næppe er fare for at arten skal forsvinde fra Danmark (H. Jørgensen pers.comm 2010, LR. Nielsen pers.comm. 2010).
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Skov-elm forekommer naturligt i det meste af Europa (Hultén & Fries 1986).
R dlistevurdering:Skov-elm er gået tilbage som følge af sygdom. Men tilbagegangen har ikke et sådant omfang, at arten opfylder eller er nær ved at opfylde nogen af kriterierne for de truede kategorier. Den kategoriseres derfor ikke truet, LC.
Bem rkninger til nomenklatur:Syn.: Ulmus montana With., Ulmus scabra Mill.
Litteratur:Hansen, K. 1981, Hultén & Fries 1986, Tutin et al. 1964-1980, Tyler 2007, Ødum 1968
R dlistevurderet af:Peter Wind
Godkendt af bed mmer:2011
Tekst ndringer:2011
Kvaltetsikret af:Thomas Eske Holm