Storbladet lind Tilia platyphyllos Scop

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Tilia platyphyllos Scop
Dansk navn:Storbladet lind
International kategori:
R dliste 1997: R
National kategori:LC
Kriterier:
Levesteder:Sb,Sg,Sl
Negative p virkninger:
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Storbladet lind er naturligt hjemmehørende i Danmark. Arten er sjælden som selvsået eller tilsyneladende selvsået, og en del af de kendte forekomster kan udskilles som afkom af plantede individer. For en række andre bestande er det vanskeligt at fastslå oprindelsen, og nogle af lokaliteterne har været kendt siden midten af 1800-tallet. Den er registreret som indigen på følgende lokaliteter Æbelø, Helnæs, Sinebjerg Skov, Thurø Rev, Taghavegård Skov alle på og ved Fyn, Lindø i Maribo Sø, Fuglsang Storskov, Stensore Skov, Frejlev Skov på Lolland og Flatø på Falster (Ødum 1968).

På og ved Fyn er den nu registeret fra Thurø Overdrev og Æbelø (Næsborg et al. 1998, 2001). I det tidligere Storstrøms Amt betegnes kendskabet til forekomsterne af arten som mangelfuldt, ligesom der stilles spørgsmålstegn ved, om flere af forekomsterne er indigene. Her er arten registreret på Lindø i Maribo Søndersø, Flatø, Frejlev Skov, Roden Skov, Hunseby Skov og Lindø i Røgbølle Sø (Faurholdt 2006).
Bestandsudvikling:Flere af bestandene af storbladet lind i det tidligere Storstrøms Amt betegnes som store og livskraftige (Faurholdt 2006).
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Storbladet lind forekommer naturligt i Vest-, Central- og Sydeuropa og har sammen med et par forekomster på Norges og Sveriges vestvendte Kattegatkyst nordgrænse her sammen med de danske forekomster. Arten er også kendt fra Tyrkiet og Kaukasus (Hultén & Fries 1986).
R dlistevurdering:Storbladet lind opfylder ikke eller er nær ved at opfylde nogen af kriterierne for de truede kategorier. Den kategoriseres derfor ikke truet, LC.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Christiansen et al. 1990, Hansen, K. 1981, Hultén & Fries 1986, Næsborg et al. 1998, 2001, Tutin et al. 1964-1980, Ødum 1968
R dlistevurderet af:Peter Wind
Godkendt af bed mmer:2011
Tekst ndringer:2011
Kvaltetsikret af:Thomas Eske Holm