Øresunds-hønsetarm Cerastium subtetrandrum (Lange) Murb.

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Cerastium subtetrandrum (Lange) Murb.
Dansk navn:Øresunds-hønsetarm
International kategori:
R dliste 1997: R(A)
National kategori:EN
Kriterier:B2ac(iv)
Levesteder:Ke,Ko
Negative p virkninger:1.1.9,1.1.13,3.2.5
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Øresunds-hønsetarm er naturligt hjemmehørende og forekommer i Øresundsregionen på Saltholm og Amager (Pedersen 1959).
Øresunds-hønsetarm er en national ansvarsart.

I 2005 blev arten genfundet på Saltholms nordlige del og på Vestamager i forbindelse med overvågningen af de nationale ansvarsarter. Den blev også eftersøgt på den sydlige del af Saltholm men uden genfund (Naturdatabasen 2010).

I Skåne er den registreret i 15 ruder og anses for at have samme forekomstareal som tidligere. Den er kategoriseret som sårbar, VU, i Sverige (Tyler et al. 2007).
Bestandsudvikling:Ved overvågningen af de to bestande af øresunds-hønsetarm på Vestamager og den nordlige del af Saltholm blev bestandsstørrelsen opgjort til mellem 10 og 100 individer. Da der er tale om en enårig art, kan bestandsstørrelsen svinge fra år til år, og der kan være år, hvor den ikke genfindes på voksestederne, da frøene ikke spirer det pågældende år. Metoden til overvågning af ansvarsarterne foreskriver, at når først en art er konstateret i en 10x10 km2 rude, indstilles yderligere eftersøgning (Søgaard et al. 2005). Arten kan derfor forekomme på andre lokaliteter inden for ruden, ligesom den fortsat kan forekomme på den nordlige del af Amager og den sydlige del af Saltholm. Dette giver et forekomstareal på 400 km2.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:400 km2
Totaludbredelse:Øresunds-hønsetarm forekommer naturligt i Øresundsregionen fra Amager langs den svenske østersøkyst til Gotland, i den nordlige og østlige del af Polen samt i Centraleuropa. Forekomster i Skotland anses for tvivlsomme (Hultén & Fries 1986).
R dlistevurdering:Øresunds-hønsetarm har et forekomstareal på under 500 km2, maksimalt 5 lokaliteter og et strækt svingende antal af kønsmodne individer. Arten opfylder derved kriterium B2ac(iv) for moderat truet, EN.

Muligheden for genetisk udveksling med skånske bestande er en mulighed, mens anses for minimal, da spredningen skal foregå over vand. Der er således ikke grundlag for en nedkategorisering.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Hansen, K. 1981, Hultén & Fries 1986, Naturdatabasen 2010, Pedersen 1959, Søgaard et al. 2005, Tutin et al. 1964-1980, Tyler et al. 2007
R dlistevurderet af:Peter Wind
Godkendt af bed mmer:2011
Tekst ndringer:2011
Kvaltetsikret af:Thomas Eske Holm