Stivhåret hønsetarm Cerastium brachypetalum Pers.

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Cerastium brachypetalum Pers.
Dansk navn:Stivhåret hønsetarm
International kategori:
R dliste 1997: R
National kategori:DD
Kriterier:
Levesteder:Ad,Ag,Ko,Kt,Ok,Oo
Negative p virkninger:
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Stivhåret hønsetarm er naturligt hjemmehørende og forekommer ifølge Pedersen (1957) ved Horsens, Korsør, i bunden af Roskilde Fjord, Nordsjælland og Bornholm. Arten er for perioden 2000-2010 angivet fra Flasken på Endelave, Ejby Ådal, Vrange Skov og Okseholme på Sjælland, Ugleenge og Åsedammen på Bornholm (Naturdatabasen 2010) samt fra Buresø og Småsøerne på Sjælland (Fugle og Natur 2010). Flere af disse angivelser kan være behæftet med usikkerhed i bestemmelsen.

Arten vokser i Danmark primært på overdrev, kystskrænter og strandoverdrev. Det er alle naturtyper, der er i tilbagegang. Hertil kommer, at den kan optræde på dyrket jord.

I Skåne er arten registreret i 7 ruder. Den har altid været anset sjælden om end den tidligere har været fundet på flere lokaliteter (Tyler et al. 2007). I Nordtyskland er den truet af uddøen (kategori 1) i Schleswig-Holstein og potentielt truet i Mecklenburg-Vorpommern (Ludwig & Schnittler 1996). I Polen er arten genfundet på 1 ud af 40 lokaliteter i nyere tid (Zajac & Zajac 2001).
Bestandsudvikling:Der foreligger ikke direkte oplysninger om bestandsudviklingen for stivhåret hønsetarm. Arten er formodentlig gået tilbage i takt med tilbagegangen for den naturlige voksesteder.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Stivhåret hønsetarm forekommer naturligt i det meste af Europa især i de centrale og mediterrane dele samt mod øst til Kaukasus og mod syd i nordvest Afrika(Hultén & Fries 1986).
R dlistevurdering:Der foreligger ikke direkte oplysninger om bestandsudviklingen for stivhåret hønsetarm, ligesom artens nuværende status er ukendt. Arten er formodentlig gået tilbage i takt med, at den naturlige voksesteder gror til, mens omfanget af spredning til sekundære voksesteder er ukendt. Samtidig formodes arten at være truet. Arten kategoriseres derfor i utilstrækkelige data, DD.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Fugle og Natur 2010, Hansen, K. 1981, Hultén & Fries 1986, Ludwig & Schnittler 1996, Naturdatabasen 2010, Pedersen 1959, Tutin et al. 1964-1980, Tyler et al. 2007, Zajac & Zajac 2001
R dlistevurderet af:Peter Wind
Godkendt af bed mmer:2011
Tekst ndringer:2011
Kvaltetsikret af:Thomas Eske Holm