Vandkrans Zannichellia palustris L.

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Zannichellia palustris L.
Dansk navn:Vandkrans
International kategori:
R dliste 1997:
National kategori:LC
Kriterier:
Levesteder:Tl,Ve,Vm,Vo,Vs
Negative p virkninger:
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Vandkrans er naturligt hjemmehørende og forekommer i de fleste egne af Danmark. Arten kan i Danmark opdeles på 3 varieteter, stor vandkrans (Z. palustris var. major), stilket vandkrans (Z. palustris var. pedunculata) og krybende vandkrans (Z. palustris var. repens). Da varieterne alene kan adskilles på karakterer på de modne frugter, og da deres nuværende udbredelse og status ikke er tilfredsstillende kendt, er det alene hovedarten, der er blevet rødlistevurderet.
Bestandsudvikling:Bestanden af vandkrans er formodentlig stabil eller i svag tilbagegang.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Vandkrans forekommer naturligt i det meste af Europa og i det centrale, østlige og sydøstlige Asien, Nordamerika samt Sydamerika, Afrika, Madagaskar og New Zealand (Hultén & Fries 1986).
R dlistevurdering:Vandkrans opfylder ikke eller er nær ved at opfylde nogen af kriterierne for de truede kategorier. Den kategoriseres derfor ikke truet, LC.
Bem rkninger til nomenklatur:Vandkrans er i Danmark på grundlag af modne frugtkarakterer opdelt i 3 varieteter, Z. palustris var. major (stor vandkrans), Z. palustris var. pedunculata (stilket vandkrans) og Z. palustris var. repens (krybende vandkrans), hvis status er dårligt kendt. En rødlistevurdering af underarterne er derfor ikke foretaget.
Litteratur:Christiansen et al. 1990, Hansen, K. 1981, Hultén & Fries 1986, Moeslund et al. 1990, Pedersen 1976, Tutin et al. 1964-1980, Wind 2000c
R dlistevurderet af:Peter Wind
Godkendt af bed mmer:
Tekst ndringer:2010
Kvaltetsikret af:Thomas Eske Holm