Kortsporet blærerod Utricularia ochroleuca R.W. Hartm.

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Utricularia ochroleuca R.W. Hartm.
Dansk navn:Kortsporet blærerod
International kategori:
R dliste 1997: V
National kategori:EN
Kriterier:B2ab(iii)
Levesteder:Vo,Vs
Negative p virkninger:3.1.5, 5.4, 6
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Kortsporet blærerod er naturligt hjemmehørende i Danmark. Ifølge Moeslund et al. (1990) er den registreret i Vest- og Sydvestjylland, hvor den er meget sjælden og i stadig tilbagegang. Den er angivet fra 29 lokaliteter i Vest- og Nordvestjylland (Hansen 1960a).
I perioden 2000-2009 er den registreret på 14 stationer, heraf 8 i Jylland, 5 på Sjælland og 1 på Bornholm (Naturdatabasen 2009).
Kortsporet blærerod anses som forsvundet fra Skåne (Tyler et al. 2007), mens den ikke er blevet registreret i Schleswig-Holstein og Mecklenburg-Vorpommern (Ludwig & Schnittler 1996).
Bestandsudvikling:Kortsporet blærerod formodes at være gået tilbage i Danmark på grund af den generelle forringelse af vandmiljøet. Omfanget af tilbagegangen kan ikke fastlægges med sikkerhed på grundlag af de data, der er til rådighed. Den er registreret i 5 jyske ruder. Der foreligger ikke oplysninger om regelmæssige bestandsopgørelser.
Da der er tale af voksesteder med ringe udstrækning, er forekomstarealet beregnet ud fra 2x2 km ruder.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:20 km2
Totaludbredelse:Kortsporet blærerod forekommer naturligt i Nordvesteuropa fra De britiske Øer over Frankrig og Skandinavien til Tjekiet og Østrig (Hansen 1960).
R dlistevurdering:Da der ikke foreligger samlede oplysninger om bestandsstørrelse og -udvikling for kortsporet blærerod, kan kriterium A, C og D ikke anvendes. Da arten har et forekomstareal på under 500 km2 og forekommer på færre end 5 lokaliteter, hvor vandkvaliteten antagelig fortsat er i tilbagegang, opfylder den kriterium B2ab(iii) for moderat truet, EN.
Da kortsporet blærerod er forsvundet fra Skåne og ikke forekommer i Nordtyskland, vurderes det, at mulighederne for genetisk udveksling formodentlig er begrænsede. Der er derfor ikke foretaget en nedkategorisering.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Hansen, A. 1960a, Hansen, K. 1981, Ludwig & Schnittler 1996, Moeslund et al. 1990, Stagegaard 2000, Tutin et al. 1964-1980, Tyler et al. 2007
R dlistevurderet af:Peter Wind
Godkendt af bed mmer:
Tekst ndringer:2010
Kvaltetsikret af:Thomas Eske Holm