Løgurt Teucrium scordium L.

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Teucrium scordium L.
Dansk navn:Løgurt
International kategori:
R dliste 1997: V
National kategori:LC
Kriterier:
Levesteder:Ee,Ek,Em,Me,Mm,Ss,Vr
Negative p virkninger:1.1.3,1.1.13,1.2.3.5.
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Løgurt er sjælden og kun kendt fra spredte lokaliteter på Langeland, Sydsjælland, Lolland og Falster.
Bestandsudvikling:Bortset fra en angivelse fra Svanemosen ved Kolding i 1800-tallet har løgurt kun været kendt fra de sydøstlige øer. Den har været fundet på ca. 80 lokaliteter, men allerede Pedersen (1969) nævner at den er gået kraftigt tilbage. Den er forsvundet fra Svanemosen, Bornholm og Møn, og i dag er den kendt fra omkring 50 lokaliteter. Kerneområdet for løgurt er i dag Lolland, hvor især egnen omkring Maribosøerne huser store bestande.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:2500 km2
Totaludbredelse:Løgurt er udbredt i tempererede områder i Europa og Aasien. I Europa forekommer den spredt fra De britiske Øer gennem Sydskandinavien til De baltiske Stater og mod syd til de mellemeuropæiske bjergegne og videre øst til Centralasien. I Sydeuropa afløses den af en nærtstående underart ssp. scordioides.
R dlistevurdering:Løgurt har haft en samlet tilbagegang på landsplan, men reduktionen skønnes ikke så voldsom, at A-, B- eller C-kriterierne kan opfyldes. Samtidig vurderes antallet af blomstrende individer at være så højt, at det overstiger grænseværdierne eller ikke kommer i nærheden af grænseværdierne for D-kriteriet. Den vurderes derfor ikke truet, LC.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Faurholdt 1994, 1995a, 1995b, 2000, N. Faurholdt, pers.comm. 2009, Hansen, K. 1981, Hultén & Fries 1986, Løjtnant & Worsøe 1977, 1993, Pedersen 1969
R dlistevurderet af:Bent Vestergaard Petersen
Godkendt af bed mmer:
Tekst ndringer:2010
Kvaltetsikret af:Thomas Eske Holm