Taks Taxus baccata L.

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Taxus baccata L.
Dansk navn:Taks
International kategori:
R dliste 1997: R
National kategori:LC•
Kriterier:
Levesteder:Sg,Sl
Negative p virkninger:
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Taks er naturligt hjemmehørende i Danmark. Den i 1933 fredede bestand i Munkebjerg Skov anses for at være den eneste naturlige tilbageværende bestand. Arten har tidligere i varmere perioder været mere almindelig i Danmark. Taks og nærtbeslægtede arter plantes i haver, parker og kirkegårde, hvorfra de spreder sig i naturren.
Bestandsudvikling:Bestanden blev i 1924 opgjort til et par hundrede individer. Fredningen bevirkede, at bestandsstørrelsen langsomt øgedes; Således blev bestanden i 1997 opgjort til 2000 individer (Vand- og Natur 2009, Vejle kommune 2008). Ved undersøgelser af naboslugter til kløften med den fredede bestand er der fundet opvækst af taks, der kan stamme fra denne bestand, men spredning fra dyrkede individer kan ikke udelukkes (Petersen 2004).
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Taks forekommer naturligt i store dele af Europa fra De britiske Øer og Den ibiriske Halvø i vest til Balkan samt i Kaukasus og Nordamerika.
R dlistevurdering:Taks forekommer naturligt på én lokalitet i Danmark. Bestanden er fredet og størrelse øges langsomt. Arten opfylder derved kriterium D2 for sårbar, VU. Der er en mulighed for tilførsel af genetisk materiale med fugle fra bestande i nabolandene fx fra bestande i den sydlige del af Niedersachsen, en afstand på mere end 400 km (Garve 1994). Det er samtidig ikke muligt at adskille påvirkningen fra evt. tilførsel af frøplanter eller pollen fra dyrkede individer, hvorfor der er foretaget en nedkategorisering til ikke truet, LC*.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Garve 1994, Hansen, K. 1981, Jonsell 2000, Petersen 2004b, Tutin et al. 1993, Vand og Natur 2009, Vejle kommune 2008, Ødum 1968
R dlistevurderet af:Peter Wind
Godkendt af bed mmer:
Tekst ndringer:2010
Kvaltetsikret af:Thomas Eske Holm